Ön itt van: Címlap Helyiségek Terasz Teraszhűtés, párahűtés

Teraszhűtés, párahűtés

 

A nyári forróságot lassan nagyon nehéz elviselni már a mi éghajlatunkon is, főleg a déli régiókban. Sokan szomorúak, hogy pont akkor nem tudják kihasználni a kertet és a teraszt, amikor a legjobb alkalom lenne rá: nyáron. De van megoldás! Ne a lakást klimatizáld, hanem a teraszt, ráadásul sokkal olcsóbban!!! A cikkünkben több viszonylag olcsó, és olcsón üzemeltethető vízhűtéses megoldást mutatunk be.

A mediterrán országokban már régóta elterjed a párahűtés

A mediterrán országok éttermeiben, már régóta bevált módszer, hogy párát kibocsátó ventillátorok alatt hűsölnek az emberek. A folyamatos melegedés miatt, nálunk is egyre terjed ez a rendszer, de most már családi házas léptékben is szükség van ilyen, vagy ehhez hasonló megoldásra ahhoz, hogy elviselhető legyen a kánikula. 

A rendszerek működési elve egyszerű: a párolgás hőt von el a környezettől, ezáltal 5-10 C-al csökkenti a környezet hőmérsékletét.

Már az ókorban is alkalmazták - de beltérben

Már az ősi időkben az egyiptomiak, görögök és rómaiak is alkalmazták ezt a hűtési rendszert, ők vizes szőnyegeket akasztottak az ajtókra a légáram útjába. A szél ahogy átfújt a textileken, lehűtötte a belső levegőt. Később az újkorban már textil üzemek is alkalmaztak hasonló megoldást, ők a ventillátorok elé akasztottak vizes anyagokat, és ezzel hűtötték a teljes üzemet.

Hűtsük le a teraszt!

De térjük vissza a mára, és a nyári meleg problémájára. Alapvetően a modern eszközöknek két változata létezik.

1. Ventillátoros párahűtő megoldás

2. Csöves - vonalsoros megoldás

Ventillátoros párásító, terasz hűtő

ventillátoros párásító terasz hűtő, párahűtő

Itt többféle műszaki megoldás létezik, a lényeg, hogy nagy nyomáson porlasztják a vizet, amit egy nagy teljesítményű ventillátor befúj a légtérbe. Ez nagyobb teraszok, vagy éttermek teraszainak hűtésére is alkalmas. Hívják a rendszert direkt evaporatív hűtésnek, ventillátoros párahűtésnek, ködhűtésnek is.

Áram és víz szükséges a működtetéshez!

Több forgalmazót is találtunk: Tecnocooling, Perfect Cool (árakkal).

2. Csöves hűtési rendszer

Egyszerűbb, olcsóbb a csöves hűtési rendszer, ahol egy vékony csőbe épített professzionális porlasztó fejek párává alakítják a vizet. A rendszer üzemeltetése nagyon olcsó, mivel kevés vizet fogyaszt, és nem kell hozzá áram! A fogyasztása 10 l/h, ami napi 5 órás használatot számítva max. havi 3000 Ft vízköltséget jelent. A terszhűtő rendszer 3-6 bar nyomáson működik, így simán ráköthető akár a kerti csapra, slagra, locsolócsőre!

A 3 m-es 5 fúvókás rendszer ára a Mineralholding-nál 20.000 Ft, és pluszban kapható hozzá egy vízlágyító és tisztító szett. A Perfect-Cool a 2 m-es, 3 fúvókás rendszert 15.000 Ft körüli áron kínálja. 

3. Személyi párahűtés

A komplett tersz hűtéseken kívül egyéni hűtési megoldásokat is láttunk, pl. itt >> ahol szintén a locsolócsőre csatlakoztatva egy személy hűtését biztosítja pára készítésével pl. napozáshoz.

Ön itt van: Címlap Helyiségek Terasz Teraszhűtés, párahűtés